Управляващата партия в Грузия заяви в сряда, че въвежда отново проектозакон,

...
Управляващата партия в Грузия заяви в сряда, че въвежда отново проектозакон,
Коментари Харесай

Грузия отново подхвана закона за чуждестранните агенти

Управляващата партия в Грузия съобщи в сряда, че въвежда още веднъж проектозакон, регулиращ " непознатите сътрудници ", който отдръпна през март предходната година след огромни митинги, предава " Ройтерс ".

Блокът " Грузинска фантазия ", който беше упрекнат в авторитаризъм и проруски трендове от западни и локални критици, съобщи, че новият план ще бъде съвсем еднакъв с предишния и ще бъде признат до края на актуалната парламентарна сесия.

Законът изисква организациите, получаващи повече от 20% от финансирането си от чужбина, да се записват като задгранични агенти и да бъдат подложени на мониторинг от страна на министерството на правораздаването. При отвод ще следват солидни санкции.

Критиците го съпоставят с съветски закон от 2012 година, който от този момент непрестанно се уголемява и се употребява за репресии против съветското гражданско общество и самостоятелните медии. Те считат закона за знак на властническа смяна в Грузия. 

Европейският съд по правата на индивида (ЕСПЧ) съобщи че законът нарушава правата на групите, определени като такива, и подреди на Русия да заплати на доста от тях обезщетения.

Припомняме, че предходната година в грузинския парламент се стигна до пердах поради закона.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР